◉ سخنران کلیدی: پروفسور کامبیز بدیع
◉ استاد تمام - پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات
◉ عنوان سخنرانی: از فناوری اطلاعات تا فنواره خرد
◉ سخنران کلیدی: پروفسور کامبیز بدیع ◉ استاد تمام - پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ◉ عنوان سخنرانی: از فناوری اطلاعات تا فنواره خرد
چکیده: نقش فناوری اطلاعات (IT) در بهبودبخشی به کیفیت زندگی بشر در سطوح مختلف مبرهن گردیده است. آنچه این فناوری را به طرز ویژهای جلوهمند میسازد، همانا آسانسازی ارتباطات میان آحاد انسانی، تسهیل در بهرهگیری از منابع مورد نیاز، جامعیّت بخشی به انواع سامانههای برساخته جهت رفع مشکلات محیطی و بالاخره شفّافسازی/ به رویت در آوردن توانایی هستینه (موجودیّت)های پیرامونی، ... در پرتوی استفاده از زیرساختهای توانمند برای ارسال و به اشتراکگذاری اطلاعات، معماریهای پیشرفته برای پردازش اطلاعات در مسیر تحقّق اهداف مورد نظر و روشها و ابزارهای توانمند جهت تحقّق کارکردهای ضروری به منظور تصمیمسازی و پاسخگویی به مسائل محیطی میباشد. به تعبیری فناوری اطلاعات، به مانند عصای دستی برای انسان و سازمانهای تشکیل یافته از آحاد انسانی، در راستای حلّ مسائل و افاقه بر مشکلات زیست محیطی عمل نموده است. در اینجا میتوان انتظار داشت که تعامل سنجیده انسان با قالبهای خاصّی از اطلاعات که در پرتوی بهرهگیری از اصول و مبانی هوش و روانشناسی شناختی تحقّق مییابد، در شرایطی بتواند زمینهساز فراخاهی گونههای خاصّی از آگاهی در انسان، در قالب شاکلههای ذهنی که پشتیبان اندیشهورزی و کنشورزی بخردانه در او هستند، گردد. این تعامل زمانی رنگ واقعی به خود میگیرد که، سامانههای تصمیم یار ، افزون بر ایده یا راه حلّی که در اختیار انسان کاربر قرار میدهند، به چرایی صدق (مطلوبیت) آن ایده یا راه حل، روابط ارگانیک (اندامهای) میان مؤلفههای مسئله طرح شده و ریزساختارهای موجود در آن راه حل و نهایتاً همبافتی که ایده یا راهحل مطرح شده در آن موفّق عمل میکند، نیز اشاره ورزند. در چنین شرایطی میتوان ادّعا کرد که امکانات برگرفته از فناوری اطّلاعات عملاً توانسته است ضمن تقویت هوش هیجانی در فرد کاربر، در مسیر پالایش ذهن او و سوقدهی او به خردورزی ایفای نقش نماید.
در این سخنرانی، ضمن گذری اجمالی بر ویژگیهای فناوری اطلاعات از منظر اثربخشی بر کارکردهای روزمره انسان، به نقش سامانههای اندیشیار (به عنوان زیرمجموعهای از سامانههای تصمیمیار) و برخی الزامات شناختی جهت سوقدهی فرد کاربر به خردورزی، که لازمه حل مسائل با طبیعت پیچیده است، اشاره خواهد گردید.